Vampyyrigenre

Vampire (engl.) = Vampyyri. Lajityyppinä tällä tarkoitetaan pelimaailmoja, joissa pelaajat ovat vampyyriyhteiskunnan jäseniä. Tämä goottilainen maailma on kuvitteellinen todellisuus, joka sijoittuu yleisimmin nykyaikaan, mutta myös historiaan sijoittuvia vampyyripelejä on olemassa.

Sisarukset kulkivat varovasti alas kosteaa ja hämähäkinseittien sulkemaa käytävää. Kukaan ei ollut avannut katakombin sinetöityä ovea yli 200 vuoteen. Deanna tarttui oveen ja alkoi työntää sitä auki. Yliluonnollisista voimistaan huolimatta hän tarvitsi sisartensa apua, ennen kuin he saivat siirrettyä oven sivuun. He astuivat sisään ja näkivät huoneessa lukuisia seinään upotettuja hautauurnia. Jossain täällä makasi myös Maurice, ja he löytäisivät hänet.

Järjestelmällisesti Deanna, Doris ja Dolores avasivat uurnan toisensa jälkeen, mutta työ tuntui loputtomalta. He joutuivat viettämään katakombeissa useita öitä, vaikka lopulta löysivätkin etsimänsä: vanhan Toreadorin, joka oli syvässä horrostilassa. He aloittivat huolella suunnitellun riittinsä - ja kuten he olettivatkin, ikivanha vampyyri avasi silmänsä ja heräsi. Hän katsoi ihmetellen sisaruksia ja rakastui heti noihin kolmeen kuvankauniiseen kaltaiseensa naiseen, joiden laulu oli viettelevää kuin seireeneillä. Hän oli heikko, eikä voinut vastustaa kaunokaisten viehätysvoimaa.

- Tervehdys Maurice, kuiskasi Dolores harkitun pehmeästi ja jatkoi: Olemme tulleet herättämään sinut. Olemme tulleet hakemaan sinut takaisin.

- Tunnen olevani vain varjo itsestäni, vastasi vanha Toreador.

- Voimistumisesi vie aikaa. Kävit hyvin lähellä lopullista kuolemaa. Teimme riitin, joka palauttaa voimasi, mutta tulet tarvitsemaan verta, vampyyriverta - kaikilta kolmeltatoista alkuperäiseltä klaanilta. Kun saat niistä seitsemää, olet jo voimissasi ja kykenet tulemaan toimeen ilman meitä, mutta kun saat kaikkia kolmeatoista, olet jälleen entiselläsi.

- Miksi te teette tämän minulle? Minä saan teiltä uuden elämän; mitä te haluatte minulta?

- Älä suotta huoli, hymyili Doris, sen aika koittaa kyllä. Nyt meille riittää, että ryhdyt isäksi kolmelle orvolle tyttörukalle...

Vampyyrigenressä pelaajahahmot ovat vampyyreita, epäkuolleita olentoja, joilla on oma salainen yhteiskuntansa ihmisten keskuudessa. Pelin mukaan ensimmäinen vampyyri oli Kain. Jumala kirosi hänet vampyyriksi hänen tapettuaan veljensä Abelin. Kainin kirous on vaeltaa kuolemattomana maan pinnalla ja janota verta. Kirous siirtyy myös niihin, joita hän syleilee kaltaisikseen. Koska Kain tappoi Abelin mustasukkaisuudesta, tulevat myös Kainin kaltaiset olemaan toisilleen mustasukkaisia ja alati sodassa keskenään. Nykypäivän vampyyrit ovat Kainin kaukaisia jälkeläisiä. Heidän voimansa ovat vain varjo Vanhan testamentin ajan vampyyrien voimista. Kainin lapsenlapset eli vampyyrien 3. sukupolvi nimesi jälkeläisensä klaaneiksi omien nimiensä mukaan.

Vampyyrin klaani määräytyy sen mukaan, kenen jälkeläinen alenevassa polvessa hän on, eli kuvainnollisesti sanottuna kenen verenperimä hänessä virtaa. Vaikka klaanit ovat näennäisesti aselevossa keskenään, käydään kulissien takana jatkuvaa valtataistelua, ja vedenpaisumuksen ajoilta lähtöisin olevan pyhän sodan, Jihadin, vaikutus on yhä voimakas.

Juonittelulla on tärkeä sija vampyyripeleissä. Vanhemmat vampyyrit ohjailevat yleensä salaa nuorempien puuhia ja käyttävät heitä kostonsa välikappaleina. Mikään ei ole sitä, miltä se näyttää, ja kaikkien toimia pyritään manipuloimaan. Puhtaimmillaan vampyyripeli ei sisällä juurikaan fyysistä kamppailua, vaan poliittista valtataistelua. Niin kauan kuin hahmo on suosittu, häntä on vaikea vahingoittaa. Jos hän kuitenkin joutuu epäsuosioon, entiset ystävät ovat hänen kimpussaan kuin susilauma.

Vampyyreilla on lakeinaan vuosituhantiset traditiot, joista tärkein on Naamiohuvi, joka kieltää vampyyria paljastamasta todellista olemustaan kuolevaisille. Perinteen merkitys on kasvanut inkvisition jälkeen, ja varsinkin nykyteknologian aikana vampyyrit pelkäävät, etteivät he enää kestäisi uutta inkvisitiota.

	Peter Munter

Kirjallisuutta: Collins, Nancy A.: Musta yö - tummat lasit. WSOY, Helsinki 1994. Datlow, Ellen (toim.): Ei vain verestä ja Aavistus verta. Kustannus Oy Jalava & WSOY, Helsinki 1990 & 1993. Lee, Tanith: Pedon Sydän (Heart-Beast, 1992). WSOY, Helsinki 1994. Rice, Anne: Veren vangit, Vampyyri Lestat ja Kadotettujen kuningatar. Kustannusosakeyhtiö Otava, Helsinki 1992 - 1994. Shepard, Lucius: Kultainen (The Golden, 1993). WSOY, Helsinki 1994. Stoker, Bram: Dracula (Dracula, 1897). Kustannusosakeyhtiö Otava, Helsinki 1992. Tem, Melanie: Petojen suku. WSOY, Helsinki 1994.

Elokuvia: Coppola, Francis Ford: Bram Stokerin Dracula (Bram Stoker's Dracula). USA 1992. Herzog, Werner: Nosferatu - yön valtias (Nosferatu: Phantom der Nacht). Länsi-Saksa/Ranska 1979. Jordan, Neil: Veren vangit (Interview with a Vampire). USA 1994. Rodriguez, Robert: Hämärästä aamunkoittoon (From Dusk till Dawn). USA 1996. Schumacher, Joel: The Lost Boys (The Lost Boys). USA 1987.

Sarjakuvia: Vampirella-sarjakuvalehti. Semic Press Oy, Tampere, 1974 - 1975.

Live-roolipelejä: Camarilla-kronikka. Helsinki. Helsingin iso kronikka. Helsinki. (http://www.killer.iki.fi:8000/MET/) Jyväskylän Vampire. Jyväskylä. (http://www.sci.fi/~jon1/larp/larp.htm) Sabbat-kronikka. Helsinki. Tenebras. Turku. Alter Ego ry: Werewolf-kronikka. Helsinki 1997 -. (http://www.iki.fi/irrette/werewolf/)

Larp.fi 2.0