Pelimaksu

Pelimaksu

  • Jos osa hahmoista on avustavia tai "toisten pelaajien proppeja", ehkä kannattaa antaa heille alennusta tai ilmainen peli.
    • Crionissa on toisinaan ilmoitettu maksuhaarukka (esim. "10 - 20 euroa") ja sanottu, että saa maksaa haarukan alapäästä, jos sattui huonosti sopiva hahmo tai rahatilanne on tiukka. Myös: "tästäkin hinnasta voi neuvotella". Toisaalta tällainen voi herättää pahaa verta eniten maksavissa. Sopii erityisen hyvin peleihin, jotka ehkä eivät muuten täyty (vähiten maksavien poisjäänti ei alentaisi vaan lisäisi muiden maksuosuutta). Jollekulle 20 euroa ei ole mitään pelin vaatiman ajan rinnalla, toiselle se on kova summa.
  • Moni perii pelimaksun hyvissä ajoin eikä lähetä hahmoa ennen sitä (ehkä lyhytkuvauksen hahmosta) ja ottaa toisen pelaajan tilalle, jos maksua ei tule ajoissa eikä pelaaja vastaa kyselyihin.
  • On hyvä ilmoittaa, milloin ilmoitettu peruutus johtaa [osittaiseen] vapautukseen pelimaksusta. (Pelaajalta voi pyytää maksua jälkeenpäinkin, vaikkei olisi ilmestynyt pelipaikalle - siitä voi jopa ennalta ilmoittaa ylimääräisen sakon.)

Pelimaksu työllä

  • Voit ilmoittautuessasi kysyä, voiko pelimaksun korvata osittain tai kokonaan työllä (esim. ennen pelipäivää tai pelipaikalla ennen peliä tai pelin jälkeen). Usein delegoitavissa olevia tehtäviä riittää proppauksesta siivoukseen ja pieniin IT-tehtäviin.
  • Ilmoittautumiskaavakkeessakin voi kysyä, haluaako pelaaja korvata pelimaksun työllä.

Peruuttaminen ja pelimaksu

Pelinjohdon olisi hyvä kertoa sivuillaan, palautetaanko varhaisissa peruutustapauksissa pelimaksu tai sen osa, tai pitääkö myöhäisissä peruutustapauksissa maksaa pelimaksu vaikkei olisi vielä maksanut sitä.

Esimerkki: "Mikäli pelaaja peruuttaa ilmoittautumisensa hahmojaon jälkeen, mahdollista pelimaksua ei palauteta. Jos pelaaja ei ole vielä maksanut pelimaksua, häneltä veloitetaan 5 euron peruutusmaksu." Tai "Pelimaksu on 20 euroa, jos pelaat. Jos perut pelisi ennen 1.6., maksusi on 0 euroa, < 7.6. 10 euroa, < 14.6. 20 euroa. Jos jätät tulematta ilmoittamatta siitä ennen pelin alkua, maksu on 30 euroa."

Jos kuitenkin maininta puuttuu, ei välttämättä ole kohtuullista vaatia peruutusmaksua mutta voi olla kohtuullista olla palauttamatta pelimaksua.

Jos esimerkiksi tarjottu hahmo on jotain aivan muuta kuin mitä pelaaja selvästi toivoi, hän voi tietysti yrittää sopia, että kuitenkin saisi sen vuoksi pelimaksunsa takaisin.

Muutenkin pelimaksun maksaminen jälkeenpäin on kai aina ollut vain pelaajan omantunnon varassa. Samoin jos pelaajan talous on tiukalla ja/tai hän on esimerkiksi sairastunut, yleensä järjestäjät antavat maksun kysyttäessä anteeksi.

Linkkejä

Larp.fi 2.0