Pehmonuolet

Pehmonuoli eli bofferinuoli.

Live-roolipeleissä tuskin käytetään toista potentiaalisesti yhtä vaarallista asetta kuin jousi. Huolimattomasti valmistetut nuolet saattavat rikkoutuessaan vahingoittaa kanssapelaajia vakavasti, joten jousten käyttäjien tulisi olla erityisen varovaisia. Tämä ohje ei sisällä täydellisiä käyttäytymissääntöjä jousien käsittelyä varten, eli aivojen käyttäminen pelissä ja pelin ulkopuolella on sallittua.

Huomaa, että turvaohjeet on kirjoitettu sekä ammuttavien että ampujien turvaksi. Jos joku vahingoittuu nuolesta, syytä on hyvin vaikea sälyttää kenenkään muun kuin ampujan niskoille.

Ohjeet on mukailtu brittiläisen pelinjärjestäjäryhmä Lorien Trustin nuoliohjeista. Näiden ohjeiden mukaan valmistettuja nuolia on käytetty onnistuneesti peleissä, mutta silti seuraava kiisto lienee paikallaan: En ota mitään vastuuta näiden ohjeiden mukaan valmistettujen nuolten käytöstä. Toisten ihmisten ampuminen jousella, käytettiin pehmonuolia tai ei, on täysin ampujan vastuulla.

Jouset

Live-pelijousien suositeltu jäykkyys on vastakaarijousille (ja vastaaville) 25 paunaa ja jalkajousille 35 paunaa. Talja- ja monikaarijousien käyttö on ehdottomasti kielletty, koska riittävän heikkoja taljajousia ei valmisteta; 25-paunainen taljajousi vastaa huomattavasti vahvempaa vastakaarijousta. Erilaiset lasikuitujouset kannattaa päällystää esim. kankaalla tai nahalla, jotta pelin tunnelma säilyisi ja lasikuitu ei naarmuuntuisi ja siten mahdollisesti halkeaisi ammuttaessa. Jos olet valmistanut jousesi itse, varmista että se ei ole liian voimakas.

Muista aina jousella ampuessasi turvaetäisyys. Hyvin lähellä olevaa (alle 3 metriä) vastustajaa ei tulisi ampua ollenkaan. Päähän ampuminen on aina epäkohteliasta, jos vastustajalla ei ole kypärää. Harjoittele jousiammuntaa muiden ihmisten kanssa ennen pelejä, niin että opit arvioimaan etäisyyksiä taisteluiden aikana.

Nuolien valmistaminen

Tarvikkeet: - hyvää kontaktiliimaa (esim. Bostick A3) - superlonia (parhaimmassa tapauksessa halkaisijaltaan 5 cm:n palloja, jos sellaisia jostakin saat) - paksua, sitkeää nahkaa (paksuus 3 - 4 mm) - lasikuituteippiä (läpinäkyvää teippiä, jonka sisällä on lasikuiturihmoja) - solumuovitankoa, halkaisija 5 cm (saatavana mm. Etolasta) - seetrivarsia - sulkia (3 kpl) - nokki

Vertaa ohjeita koko ajan oheiseen kuvaan. Jos lopputulos ei vastaa kuvaa, olet tehnyt jonkin virheen.

Helpointa nuolten valmistus on, jos ostat valmiita seetrinuolia. Näin säästyt nuolten sulittamiselta ja nokittamiselta. Jos ostit valmiita nuolia, irrota nuolten metallikärki. Tasoita nuolen kärki huolellisesti. Jos ostit seetritankoa, sulita se huolellisesti ja nokita se. Hyvä sulitus on erittäin tärkeä, sillä se parantaa nuolen lento-ominaisuuksia ja siten estää tuulessa liitelemistä. Jos et tiedä miten nuoli sulitetaan, osta joko valmiita nuolia tai hae kirjastosta alan teos - tässä artikkelissa ei ole tilaa asian selittämiseen.

Jos käytetään puunuolia, varren tulee olla seetriä. Seetri on hyvin joustavaa, eikä se sälöydy yhtä helposti kuin kivikovat suomalaiset puulajit.

Päällystä nuolen varsi lasikuituteipillä. Teipin tarkoitus on estää varren sälöytyminen, vaikka sen päälle astuttaisiin taistelun tuoksinassa. Vaikka nuoli menisikin poikki, se ei muodosta yhtä todennäköisesti teräviä tikkuja.

Tee solumuovitangosta 5 cm pitkä kartio ja lävistä se nuolen varrella niin, että kartion paksu pää on nuolen pään tasalla. Kartio on helppo puhkaista esim. ruuvimeisselillä ennen nuolen tunkemista sen läpi. Kun olet lävistänyt kartion, vedä sitä varressa kohti sulitusta, valuta liimaa nuolen varren kärkiosan päälle ja vedä kartio sitten liiman päälle. Kartion tarkoitus on paksuntaa nuolen kärki vähintään 5 cm paksuiseksi, eli niin paksuksi, että se silmään osuessaan pysähtyy silmän ympärillä oleviin luihin. Älä ikinä valmista nuolta, jonka halkaisija on alle 5 cm.

Leikkaa nahasta ympyrän muotoinen kappale ja liimaa se runsaalla liimalla kiinni kartion päähän niin, että se peittää nuolen kärjen alleen. Nahan tarkoitus on estää nuolen vartta etenemästä nuolen osuttua kohteeseen ja vahvistaa kärjen rakennetta. Nahan tulee ehdottomasti olla todella paksua. Vanhasta nahkatakista leikattu pala ei ole tarpeeksi jämäkkää, vaan nahan tulisi olla esim. satulanahkaa tai paksua parkkia. Karhenna nahkaa hiekkapaperilla ennen liimaamista.

Leikkaa solumuovitangosta sentin pituinen kappale ja liimaa se nahan päälle. Tämä kappale joustaa kun superlon (ks. alla) ei enää jousta.

Muotoile kimmoisasta uudesta superlonista (vanhat patjat yms. joustavat liikaa) puolipallo, jonka halkaisija pallon pyöreästä 'huipusta' pohjaan mitattuna on vähintään 2,5 cm. Liimaa tämä kappale solumuoviin kiinni. Tämän kappaleen on tarkoitus joustaa ensimmäisenä, kun nuoli osuu vastustajaan. Älä päällystä superlonikappaletta, jotta se pääsee joustamaan vapaasti nuolen osuessa.

Värjää nuolen kärki mielesi mukaan, vaikkapa mustaksi. Spraymaali on tähän tarkoitukseen helpoin väline.

Nuolen muotoilu vaikuttaa olennaisesti sen lento-ominaisuuksiin. Ihanteellinen nuolen kärki on pisaran muotoinen - aerodynaamisesti täydellinen. Huonosti valmistettu nuoli ottaa pahasti tuuleen ja on epätarkka ampua jo 5 m matkalla, kun taas hyvin muotoiltu pisaranuoli saattaa olla tyynellä säällä tarkka jopa 30 metriin saakka.

Liimaa kärki huolellisesti ja tarkkaile nuolten kärkiä myös tapahtumien aikana ja niiden välillä. Huonokuntoinen kärki saattaa pahimmassa tapauksessa jopa irrota ammuttaessa.

Ole jousen kanssa liikkuessasi kohtelias. Älä osoittele ihmisiä viritetyllä jousella turhaan. Monet ihmiset pelkäävät ammutuksi tulemista ja vaikka nuolen osuma usein sattuu paljon vähemmän kuin miekka, on se paljon "shokeeraavampi" kuin miekan lyönti.

"Jos ostit valmiita nuolia, irrota nuolten metallikärki."

"Älä ikinä valmista nuolta, jonka halkaisija on alle 5 cm."

"Jos joku vahingoittuu nuolesta, syytä on hyvin vaikea sälyttää kenenkään muun kuin ampujan niskoille."

Larp.fi 2.0