Magiasäännöt

Loitsusanat yms.

Joissain larpeissa tai joidenkin pelaajien osalta riittää kuvailla karkeasti, mitä tämä osaa, ja antaa vapaus loitsia mitä vain "niissä rajoissa". Tällöinkin olisi hyvä, jos loitsijat saisivat ingame-kuvattua kohteilleen, mitä loitsuista seuraa.

Lisäksi usein tarkat loitsujen vaikutuskuvaukset hahmoteksteissä tai magiankäyttäjien pelisäännöissä ovat tarpeen siksi, että pelaajilla olisi oikeanlainen käsitys kyvyistään, tai joidenkin pelillisten juonten mahdollistamiseksi.

Crionin taikasäännöt

Loitsijan hahmotekstissä on esimerkkiä loitsusanoista, esim.: "Magiani mahdilla jalkasi jähmettykööt kahdeksi toviksi!" (tovi = 10 s.). Pointteja:

 • Loitsun sanamuoto kertoo, mitä tapahtuu (ei yleensä voi luottaa, että kohde muistaisi taikasääntöjä!)
 • Sanamuoto on vikasietoista, ts. loitsijankin riittää muistaa vaikutus ja voi keksiä sanat itse.
  • Hahmotekstin taikasanamuodot kannattaa silti optimoida, esim.: "jalkasi jähmettykööt" on siitä parempi kuin "jähmety", että jälkimmäisessä joku jää miettimään, saako puhua vai ei.
 • "Magiani mahdilla" tms. taikavoimasana alkuun => kuulija erottaa taikavoiman tms. taiattomista kehotuksista/toiveista/kirouksista ("Suksi suolle!" vs. "Magiani mahdilla juokse tuolle suolle!").
 • "Kolmen elementin mahdilla..." tms. luku tuossa voimasanaosassa kertoo loitsun olevan tasoa 3 => tason 3 taianvastustuskyky/loitsu puree siihen (ja matalampi laskee loitsun tasoa tasonsa verran). Kohteen ei siis tarvitse osata ulkoa eri loitsujen tasoja tms., vaan hän kuulee ne voimasanaosasta.
  • Yleensä myös taso = kesto toveina, joten loitsijankaan ei tarvitse muistaa kestoa erikseen. (Tovi = 10 sek. "ennen kaikissa fantsupeleissä".)

Crionin taikasäännöissä on toki paljon muitakin käyttökelpoisia ja koeteltuja esimerkkejä (mm. äänetön loitsiminen), joita voit varastaa tai parannella.

Huom.: Crionin julkisten www-sivujen materiaalia saa hyödyntää ja kopioida tännekin vapaasti (CC0) mahdollisesti kuvia lukuun ottamatta. Jos tähän kohtaa kertyy monen muun vastaavan paikan lista, näistä kannattaa tehdä oma sivunsa.

Miksi noin?

Sitä parempi, mitä vähemmän pelaajien tarvitsee osata. Taiankäyttäjät tietysti joutuvat opiskelemaan sen, miten heidän loitsunsa toimivat, mutta mielellään ei pidä vaatia sanatarkkaa muistamista, ja muiden pelaajien ei mieluiten tarvitsisi osata loitsuista paljon mitään. Toisaalta sekin on paha, jos loitsiminen vaatii. Tietysti voi silti olla pari loitsua, joiden selittäminen Yleensä on parempi, että pelaajien mahdollisimman

Millaisia loitsuja?

Tulipallot tai illuusiot yms. vaativat asioiden selittämistä, mikä katkoo peliä ja sivusta tuleva toimii kuitenkin väärin jne. Lisäksi niiden kuvittelun vaatiminenkin heikentää eläytymistä. Sellaisetkin loitsut ovat joskus hyviä, kun ne tarinallisesti sopivat peliin hyvin, mutta yleensä kannattaa käyttää loitsuja, joiden vaikutusta ei tarvitse samalla tavoin kuvitella, esimerkiksi "...jalkasi jähmettykööt" tai "Elämän voima parantakoon haavojasi!" (1 kestopiste takaisin).

Ei totuusloitsua!

Totuusloitsu tai vastaava yleensä pilaa brutaalisti pelin hienovaraiset valheet, viettelykset, huijaukset ja kihelmöivät epävarmuudet. Älä siis salli peliisi totuusloitsua! (Mikään sääntö ei tietenkään ole ehdoton.)

Tosin pelaajissa on usein pahimman luokan kieroilijoita ja säännönvenyttäjiä. Jos jokin loitsu saa kohteen edes hetkeksi ylimmäksi ystäväkseni tai rakastumaan minuun, sittenhän voin kysyä häneltä totuuden jostakin asiasta. Eräs ratkaisu on ohjeistaa pelaajat näin: "Loitsukuulustelu ei toimi: Jos sinua kuulustellaan loitsun avulla, esimerkiksi maagi loitsii sinut ystäväkseen ja kysyy jotakin, jonka muuten erityisesti haluaisit salata häneltä, tai muuten tilanne vaikuttaa kuulustelulta, se heikentää loitsua etenkin tilapäisesti niin, että saatat hyvinkin valehdella tai kieltäytyä vastaamasta." [Keksikää tähän parempia vaihtoehtoja.]

Crionissa vastaava on ratkaistu vähän pehmeämmin:

Ystävyys: Kohde pitää kyvyn käyttäjää ystävänään [mahti] tovin ajan, ja on valmis jopa puolustamaan tätä taistelussa. Ilman hyviä, uskottavia perusteluja kohde ei kuitenkaan esim. luovuta varusteitaan, paljasta suuria salaisuuksia, ryhdy vapaaehtoiseksi voimansiirron kohteeksi tai tee jotain kovin luonteensa vastaista. Vaikutus lakkaa, jos kohdetta vahingoitetaan (voimansiirron kohteeksi suostunut kohde ehtii kuitenkin menettää kuntopisteensä ennen kuin ystävyys lakkaa vaikuttamasta). Huom.: tämä loitsu tehdään yleensä äänettömänä, esim.: kuiskataan "Loitsu: Ystävyys kolme" (ja vain tarvittaessa selitetään), sillä "Magian mahdilla olet ylin ystäväni kolmen tovin ajan!" voisi herättää hahmossa ja muissa kuulijoissa epäilyksiä.

Toki loitsu, jolla saa kohteen vaikka tappamaan ystäviään, voi olla jossain pelissä järkevä, mutta se voi sitten olla jokin toinen loitsu, jollekulle mahtavalle maagille.

Näkymättömyys

Usein sääntö on tämäntapainen:

"Näkymättömällä henkilöllä on kädet ristissä pään päällä, ulos sojottavat sormet osoittavat taian voimakkuuden (siis 1 sormi sojottaa Näkymättömyys 1:ssä) (näin tehdään myös in-game: kätten ja sormien asennot ovat osa magian komentamista). Näkymätöntä henkilöä ei voi nähdä, mutta hänet voi kuulla, tuntea jne. (itse asiassa näkymättömyys vaikuttaa vain kohteiden mieliin, valonsäteet kyllä kulkevat normaalisti, niinpä eläimet havaitsevat)."

Loitsujen sivuvaikutuksia

Eräässä larpissa jokaisella loitsimaan pystyvällä oli mukanaan pussi täynnä paperilappusia, joista aina otettiin yksi kun tehtiin loitsu. Näin taikavoima kului vähitellen loppuun ja lisäksi joissain lapuissa kerrottiin ikäviä sivuvaikutuksia.

Rituaaleja

Joihinkin tai kaikkiin loitsuihin voi liittää vapaaehtoisia tai pakollisia rituaaleja. Esimerkkejä:

 • piirretään liidulla/kepillä kallioon/maahan maaginen kehä/symboleja
 • kynttilöitä, maagisia valonlähteitä
 • uhriesineitä/ihmisiä, jotka täyttävät tietyt kriteerit.

Linkkejä

Larp.fi 2.0