Lyhytohjeet

Tällä sivulla on muutamia ohjeita wikin perusperiaatteista. Näitä ei ole hakattu kiveen, mutta käytä harkintaa muokatessasi tätä tai kirjoita radikaalimpia ehdotuksiasi alle kohtaan "Keskustelua tästä sivusta".

CC0 - “Ei tekijänoikeuksia”

Wikin teksti on CC0-lisenssin alaista (~="no rights reserved"). Tämä tarkoittaa suurin piirtein, että kirjoittajat luopuvat kaikista tekijänoikeuksistaan niin pitkälti kuin laki vain sallii. Muut siis saattavat kopioida ja muokata tekstiä lähes minne tahansa: https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.fi Niin saat sinäkin. CC0-lisenssi on tarkoitettu maksimoimaan tuotosten hyöty ihmiskunnalle, joskin asiasta on erilaisia näkemyksiä. Et tietenkään saa kopioida sivuille muiden tuottamaa ei-CC0-lisensoitua tekstiä (tekijänoikeuskynnystä ylittävää määrää), elleivät nämä ole antaneet siihen lupaa.

Kuvateksteihin tekijänoikeudet

Jos lisäät wikiin kuvitusta muuten kuin CC0-lisenssillä, merkitse kuvatekstin loppuun “Tekijä: KalleM (c).” tms. (Mitä vapaampi CCn-lisenssi tuon c:n tilalla on, sen parempi.) Myös CC0-kuvateksteihin voi olla hyvä merkitä loppuun “(CC0)” varmuuden vuoksi. Muista että kuvan tekijän lisäksi esim. valokuvassa näkyvän henkilön lupa saatetaan tarvita.

Muiden tekstien poistaminen, eri näkemysten rinnakkainelo

Kirjoittaessasi jollekin sivulle uutta voit tarvittaessa rohkeasti poistaa sieltä huonompaa tekstiä tieltä. Yritä kuitenkin ensin ymmärtää sen vanhan tekstin hyvät puolet, ja jos olet epävarma paremmuudesta, joskus on paras jakaa kyseinen sivun osa vaikka alaotsikoihin esim. “eläytymistä painottava näkemys”, “draamaa painottava näkemys” ja “toisten pelaajien huomioon ottamista painottava näkemys”.

Jos sivu meinaa venyä sekavan pitkäksi, ehkä on paras jakaa eri näkemykset eri sivuille.

Ikiomat sivut

Jos haluat, että jotain sivua käytännössä vain sinä saat muokata, nimeä se nimelläsi/nimimerkilläsi. Esimerkiksi “Hahmon pelaaminen” -sivulla voi olla yleisimpiä ohjeita/näkemyksiä ja sen lopussa linkkejä esimerkiksi eri henkilöiden näkemyksiä kuvaaviin “alasivuihin” kuten “Hahmon esittäminen - KalleM”.

Tuollaisen sivun nimihenkilö on sivulla diktaattori (ellei ylläpito toisin päätä) ja muut saavat tehdä sivulle vain melko varmasti tervetulleita muokkauksia kuten kirjoitusvirheiden korjaamista ja wikimuotoilujen parantamista, ehkä myös tekstin muokkaamista ymmärrettävämmäksi tai hyvien kuvien lisäämistä, mutta jälkimmäisessä tapauksessa ehkä on hyvä meilata asiasta kirjoittajalle, jos tietää tämän yhteystiedot.

Muuta

Voit minkä tahansa sivun loppuun lisätä esimerkiksi tuollaisen "Keskustelua tästä sivusta" -otsikon ja keskustella sen alla sivusta, vaikka siitä, mitä sivulle pitäisi lisätä. (Useimmiten toki puutteet johtuvat vain siitä, että kukaan ei ole ehtinyt lisätä niitä, mutta joskus siitä, että joku ei ole tullut ajatelleeksi.) Jos keskustelu venyy, linkitä se omalle sivulleen, esim. "Hahmon esittäminen -sivun keskustelu".

Keskustelua tästä sivusta

(Tässä voi ehdottaa sivulle muutoksia, joita ei katso sopivaksi tehdä suoraan ilman keskustelua.)

Larp.fi 2.0